Werk

In de juwelen van Claire Moens nemen edelstenen een centrale plaats in. Kleur, helderheid en schittering van de verschillende soorten edelstenen inspireren haar bij het ontwerpen van een juweel. “Ik tracht rond de edelsteen een juweel te ontwerpen dat de steen zo goed mogelijk tot zijn recht laat komen, liever dan edelstenen te gebruiken om het juweel op te smukken of te versieren. Edelstenen zijn als het ware de ziel van een juweel.”

Naast de klassiekers zoals de diamant, de saffier, de robijn en de smaragd, verwerkt Claire minder gekende edelstenen zoals edelberyl, vuuropaal, peridoot en toermalijn in haar juwelen. Deze edelstenen, met hun specifieke eigenschappen, zijn uitermate geschikt voor een net iets ander ontwerp. Claire Moens’ juwelen vind je dus niet bij de traditionele juwelier.

Bij de creatie van een juweel, laat Claire zich inspireren door de persoonlijkheid van het individu. Juwelen worden als het ware “op persoon” gemaakt. “Als juweelontwerpster ontwerp ik graag een juweel dat bij de persoonlijkheid van de opdrachtgever past, zodat het juweel eigenlijk het verhaal van de drager vertelt. Een juweel als visitekaartje.”, aldus de ontwerpster. Elk ontwerp dat zij maakt is uniek: er wordt slechts één exemplaar van vervaardigd. Ook edelstenen die klanten al in hun bezit hebben, vinden hun plaats in haar creaties.

 

Opleiding

Claire Moens heeft opleidingen in edelsmeedkunst en ontwerpen gevolgd aan de academies van Antwerpen en Sint-Niklaas. Eveneens is zij afgestudeerd als diamantair en edelsteenkundige aan de Hoge Raad voor Diamant in Antwerpen. Daarnaast behaalde zij het diploma antiquair.

 

Voordrachten

Claire gaf al verscheidene voordrachten om mensen een diepere kennis van edelstenen en het gebruik daarvan in juwelen bij te brengen. “Met deze spreekbeurten wil ik vooral aantonen dat er meer is dan de klassieke diamant, saffier, robijn, en smaragd. Er zijn tientallen bijzonder mooie edelstenen; hun eigen ongekende schoonheid nodigt uit om ontdekt te worden.” In een presentatie van ongeveer een uur geeft zij een algemene inleiding tot edelstenen, of een meer specifieke uitleg over diamanten of parels.

 

Publicaties

Artikels

  • Arts, Antiques & Auctions, “Merkwaardige juwelen”, december 1998
  • Het Laatste Nieuws, “Edelstenen, de ziel van het juweel”, 2 april 1999
  • Wonder en is gheen wonder (SKEPP), Geneeskrachtige kristallen: de feiten achter de mythe, 2020

 

Boeken

  • vermelding in 500 Wedding rings (Lark Books 2008)
  • vermelding in 500 Gemstone Jewels (Lark Books 2012) 
  • Magische en helende stenen, feiten en mythes. Een skeptische kijk op het geloof in helende stenen (ASP 2022)